Skip to main content

Temna stran meseca II: soočenje in refleksija 20 let kasneje - 1. dan

V dvorani Državnega sveta Republike Slovenije se je 13. novembra 2018 začela mednarodna znanstvena konferenca z naslovom: Temna stran meseca II: soočenje in refleksija 20 let kasneje, na kateri je zbrane uvodoma nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 

Letos mineva deset let od ustanovitve Študijskega centra za narodno spravo in dvajset let od izida dokumentarnega zbornika Temna stran meseca: Kratka zgodovina totalitarizma v Sloveniji 1945-1990 ter postavitve istoimenske razstave. Študijski center za narodno spravo v sodelovanju z drugimi institucijami pripravlja mednarodno znanstveno konferenco kot obeležitev teh obletnic, ki slovenske državljane nagovarjata k ohranjanju spomina na preteklost in iskanju sožitja v prihodnosti.

Na dvodnevnem mednarodnem posvetu sodeluje širok spekter domačih in tujih raziskovalcev, ki želijo s svojim prispevkom spodbuditi k razmišljanju o spoštovanju človekovega dostojanstva in spregovoriti o temeljnih človekovih pravicah ter kršitvah teh.