Preskoči na glavno vsebino

100-letnica filatelije na Celjskem

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Pet, 10.11.2023 - 14:11

 

Celje, 10. november 2023 - Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je bil slavnostni govornik na odprtju tematske razstave ob 100-letnici filatelije na Celjskem.


Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je dejal, da vpogled v zgodovino filatelije, ki jo omogoča posebna razstava, priča o tem, da so bile znamke v preteklosti veliko več kot le dokazilo o plačilu poštnine: »Z ogledom ohranjenih znamk lahko spoznamo številne zgodbe iz lokalnega področja, sledimo zgodovini letalske pošte in poštnega prometa ter obujamo spomine na številne prelomne zgodovinske trenutke, kot so: olimpijske igre, podelitve Nobelovih nagrad itd.« 


Predsednik Državnega sveta je omenil tudi Lovrenca Koširja, ki je k bogastvu predstavljene zbirke prispeval na drugačen način: »Košir je 31. decembra 1835 poslal predsedniku dvorne komore predlog reforme za »nov postopek in način obračunavanja s kontrolo materiala«. Postopek je predvideval frankiranje pisem z »umetno pritrjenimi kolki poštne takse«, torej uporabo znamk v različnih barvah, glede na višino pristojbine«. Dodal je, da nekatere zgodbe pričajo o tem, da naj bi Rowland Hill, ki še danes velja za uradnega izumitelja poštne znamke, le-to izdelal na osnovi Koširjeve zamisli. 


Državni svet je v preteklosti gostil eno izmed mnogih razstav, ki jih je pripravilo društvo, to pa ni edina povezava z organizatorji razstave in Državnim svetom, je spomnil Lotrič. »Stoletnico celjske filatelije ste pospremili tudi s tisoč dobrimi željami, ki so jih učenci in dijaki na dopisnice spisali ročno, tudi v duhu Rastoče knjige, katere častni pokrovitelj je Državni svet. Rastoča knjiga je odličen primer dobre prakse kako povezati preteklost s prihodnostjo, kako povezati lokalno z nacionalnim, posameznike s skupnostjo, mlade s starejšimi, kulturo z gospodarstvom, teorijo s prakso, nacionalno z mednarodnim,« je sklenil.


Predsednik Filatelističnega in numizmatičnega kluba Celje Igor Topole je ob tej priložnosti predsedniku Državnega sveta podelil zahvalo Državnemu svetu Republike Slovenije za sodelovanje.

Foto: Jan Vihar/Fixmedia.