Preskoči na glavno vsebino

3. seja Komisije Državnega sveta za mednarodne odnose in evropske zadeve

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Sre, 01.03.2023 - 07:55

 

Komisija za mednarodne odnose in evropske zadeve je na 3. seji, 28. 2. 2023:

- sprejela mnenje, da podpira Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga direktive Evropskega parlamenta in Sveta o opredelitvi kaznivih dejanj in sankcij za kršitev omejevalnih ukrepov Unije.

Komisija je podprla cilj predlagane direktive, ki želi med drugim približati opredelitev kaznivih dejanj in sankcij za kršitev omejevalnih ukrepov na ravni Unije. Komisija se je strinjala z ugotovitvijo, da izvajanje omejevalnih ukrepov Unije po vsej EU ni tako enotno, kot bi moralo biti. To povzroča izkrivljanja na enotnem trgu, saj lahko podjetja EU, vključno z odvisnimi družbami tujih podjetij v EU, najdejo načine, da se izognejo omejevalnim ukrepom. Komisija se je strinjala, da nedosledno izvrševanje zmanjšuje učinkovitost omejevalnih ukrepov Unije in zmožnost EU, da nastopa enotno. Komisija je posebej izpostavila določene elemente, ki opredeljujejo določeno kršitev odgovornost pravnih oseb za kazniva dejanja in višino predvidenih denarnih kazni, dolžino zastaralnih rokov in finančne posledice prenosa predlagane direktive v nacionalno zakonodajo.

- se seznanila z Informacijo o izvajanju Deklaracije o usmeritvah za delovanje Republike Slovenije v institucijah Evropske unije v obdobju 2021–2024.

Obravnavana informacija je namenjena predstavitvi prednostnih področij delovanja Republike Slovenije v institucijah EU v letu 2023 in prvi polovici 2024 do naslednjih volitev v Evropski parlament. Ob seznanitvi s ključnimi prioritetami naše države letos so člani Komisije posebno pozornost in kritično razpravo namenili energiji in zelenemu prehodu, industrijski konkurenčnosti, migracijam, kmetijstvu in prehranski varnosti, okolju ter evropskemu izobraževalnemu prostoru, kulturi in športu. Komisija je poudarila, da ob podani informaciji pogreša celovitejši dokument, ki bi vseboval tudi oceno izvajanja začrtanih politik.

 

Foto in video: Benjamin Beci/Fixmedia