Preskoči na glavno vsebino

Dan slovenske elektroindustrije

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Pet, 01.09.2023 - 09:19

 

Ljubljana, 31. avgust 2023 - Predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič je na dogodku Dan slovenske elektroindustrije, v organizaciji Zbornice elektronske in elektroindustrije, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije, izpostavil pomen inovativnosti za ohranjanje konkurenčnosti. 


»Trdoživost vsake panoge je odvisna od hitrega iskanja rešitev in sposobnosti prilagajanja.« Da je prilagajanje uspešno pa je nujno nenehno vlaganje v raziskave in razvoj, ponujati edinstvene proizvode, za kar ne nazadnje potrebujemo tudi kadre z ustreznimi kompetencami. Spremembam mora slediti tudi ažurno prilagojena zakonodaja. Pri oblikovanju in sprejemanju zakonodaje pa ima pomembno vlogo tudi Državni svet.


»Državni svet je organ, ki na zakonodajni ravni nastopa kot eden od dejavnikov odločanja v procesu oblikovanja politik. Z ustavo določene pristojnosti mu omogočajo udeležbo v zakonodajnem postopku in vpliv na delo in odločitve Državnega zbora. Znotraj Državnega sveta delujejo za različna področja pristojne komisije, v okviru katerih državni svetniki podrobno proučijo zakonske predloge ter v mnenju opozorijo na morebitne pomanjkljivosti. Državni svet kot drugi dom parlamenta nato na plenarni seji sprejme mnenje na zakonodajni predlog. V praksi se je Državni svet izkazal kot institucija, ki tesno sodeluje s civilno družbo in iz civilne družbe črpa pobude za zakonodajne rešitve. V Državnem svetu se še kako zavedamo pomena gospodarstva in zakonodaji s tega področja namenjamo veliko pozornosti. Tako bo tudi v prihodnje,« je pojasnil ter članom zbornice zaželel mnogo poguma in vztrajnosti, inspiracije, zagona in inovativnih idej ter medsebojne in zunanje podpore.


Foto in video: Benjamin Beci/Fixmedia.