Preskoči na glavno vsebino

Državna proslava ob 20-letnici članstva Republike Slovenije v Natu

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Pet, 29.03.2024 - 08:14

 

Brdo pri Kranju, 28. marec 2024 - Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič in sekretarka Državnega sveta dr. Monika Kirbiš Rojs sta se udeležili državne proslave ob 20. obletnici vstopa Republike Slovenije v zvezo Nato.


Leto 2024 je za Republiko Slovenijo zaznamovano s pomembnimi prelomnicami, med drugim bo praznovala tudi 20-letnico svojega članstva v Severnoatlantskem zavezništvu. Republika Slovenija se je leta 2004 kot  mlada država pridružila temu pomembnemu politično-vojaškemu zavezništvu, s čimer je uresničila enega glavnih zunanjepolitičnih in obrambno-vojaških ciljev, ki si ga je postavila ob osamosvojitvi leta 1991.  


»Slovesnost povezuje zgodba o 29. marcu, dnevu, ki je v različnih obdobjih zaznamoval Slovenijo. Pred 150 leti, 29. marca 1874, se je na ta dan rodil general Rudolf Maister. Skupščina Republike Slovenije je 29. marca 1990 sedmo kitico pesmi Zdravljica sprejela kot himno Republike Slovenije. Leta 2004 je Slovenija v Washingtonu slovesno deponirala ratifikacijske listine Severnoatlantske pogodbe in tako vstopila v Nato. Skupaj s še šestimi državami, in sicer Bolgarijo, Estonijo, Latvijo, Litvo, Romunijo ter Slovaško, je postala del največje širitve v zgodovini zavezništva. Tem dogodkom, ki so zaznamovali slovensko zgodovino, je poleg datuma skupno eno – pogled v varno in solidarno prihodnost,« so zapisali na Uradu RS Republike Slovenije za komuniciranje.


Foto: Benjamin Beci/DS
 

Visoki predstavniki Republike Slovenije stojijo ob predvajanju himne na začetku državne proslave.