Preskoči na glavno vsebino

Konferenca parlamentarnih odborov EU za evropske zadeve (COSAC)

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Tor, 28.11.2023 - 14:09

 

Madrid, 26. – 28. november 2023 – Delegacija Državnega sveta Republike Slovenije se je udeležila Konference parlamentarnih odborov EU za evropske zadeve (COSAC), ki je potekala v okviru španskega predsedovanja Svetu EU. V delegaciji, ki jo je vodil državni svetnik Andrej Poglajen, sta bila še državni svetnik Gregor Korene in Rok Šimenc, svetovalec v kabinetu predsednika DS.


V razpravi v okviru španskega predsedovanja Sveta EU, katerega moto je »Bolj zbližana, bolj združena Evropa« je bila izpostavljena brezpogojna podpora Ukrajini in visoka zaskrbljenost nad terorističnimi napadi Hamasa v Izraelu in bombardiranjem Gaze. Izvažati moramo mir in ne uvažati nemir, so poudarili sodelujoči.
V razpravi v panelu Pakt EU o migracijski in azilni politiki je bila poudarjena nujnost upoštevanja vseh faz  v postopkih in upoštevanje pravic prosilcev. Evropske države morajo pristopiti k rešitvam, tudi v primerih, ko te niso popularne, pri čemer je treba ločevati med begunci in ekonomskimi migranti.


V razpravi je sodeloval tudi državni svetnik Andrej Poglajen, ki je poudaril, da je Slovenija vedno bila pripravljena sprejeti ljudi, ki so v državo prihajali iz bližjih kriznih žarišč, kar dokazuje tudi primer vojne agresije nad Ukrajino. Ob tem je poudaril visoko podporo Ukrajini in ukrajinskemu narodu. Skozi razpravo je predstavnik DS RS omenil, da moramo razločevati med legalnimi in ilegalnimi migracijami, s katerimi se sooča tudi Slovenija. Omenil je, da je samo v letošnjem letu slovensko mejo ilegalno prestopilo več kot 60.000 migrantov. V razpravi o novem Paktu EU o migracijski in azilni politiki je poudaril, da mora dokument upoštevati nacionalne zakonodaje pa tudi evropske in mednarodne akte. 


V panelu posvečenemu energijski krizi in zelenemu prehodu je prevladalo zavedanje, da gre za enega glavnih izzivov EU, pri čemer so strategije za zmanjšanje izpustov CO2 in uresničevanje le-teh nujne. Za doseganje ciljev razogljičenja je treba vključiti tako jedrsko energijo kot obnovljive vire energije, kot ena izmed možnosti pa se nakazuje tudi vodik. Pri zelenem prehodu je treba veliko pozornosti nameniti tudi logistiki, ki je pogosto energetsko potratna. Izpostavljen je bil ladijski promet in ledolomilci, ki omogočajo delovanje pristanišč na severu Evrope. Sodelujoči so poudarili tudi, da je energija v Evropi sicer res dražja vendar lastna pridelava hkrati zagotavlja neodvisnost od uvoza energentov npr. iz Rusije ali Kitajske.


V panelu Situacija v Ukrajini in odnosi z EU je bila izpostavljena brezpogojna podpora Ukrajini in pomoč v vseh oblikah, tako vojaški kot humanitarni. Vojna se mora končati, saj drugače obstaja velika verjetnost, da se vojna razširi na več držav, so spomnili sodelujoči in pozvali, da gre za mir in našo prihodnost, zato nacionalni interesi ne smejo oslabiti EU, pri podpori Ukrajini pa mora EU ostati enotna. Prav tako je treba Ukrajino podpreti v procesu vključevanja v EU.
Konferenca se je končala s panelom, ki je naslovil odnose z Latinsko Ameriko, ki je pomemben partner EU. Izpostavljena je bila tudi zaskrbljenost, da bi sodelovanje z Latinsko Ameriko ošibilo konkurenčnost EU, saj nekatere nedemokratične države v Latinski Ameriki ne poslujejo pod enakimi pogoji kot države EU, kar se odraža tudi v cenah izdelkov in storitev.

Foto: Rok Šimenc/DS.