Skip to main content

Konferenca predsednikov parlamentov držav članic EU (EUSC)

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Pon, 28.03.2022 - 11:08

Brdo pri Kranju je v ponedeljek in torek, 28. in 29. marca, prizorišče Konference predsednikov parlamentov držav članic EU, sklepnega dogodka parlamentarne dimenzije slovenskega predsedovanja Svetu EU. Letošnjega največjega mednarodnega parlamentarnega dogodka v Sloveniji se udeležuje 42 vodij delegacij, od tega 39 predsednikov in podpredsednikov zgornjih in spodnjih domov, iz tridesetih držav.   Poleg udeležencev iz držav članic EU so na dogodku namreč tudi predstavniki držav kandidatk za članstvo v EU Severne Makedonije in Turčije ter predstavniki držav posebnih gostij iz Bosne in Hercegovine, Islandije, Norveške in Švice. V okviru delegacij se konference udeležuje preko 300 gostov. Konference se udeležuje tudi delegacija Evropskega parlamenta, ki jo vodi predsednica EP Roberta Metsola. 

V pozdravnem nagovoru sta udeležence nagovorila predsedujoča srečanju. 

Predsednik Igor Zorčič je uvodoma izpostavil, da je vojna v Ukrajini »jasen pokazatelj, da mora Unija bistveno okrepiti delovanje v svoji soseščini, v kolikor želi ostati ključni dejavnik varnosti, stabilnosti in blaginje v regiji«. Zorčič se je zavzel za nadaljevanje kredibilne širitvene politike Unije na Zahodni Balkan in Vzhodno partnerstvo ter pri tem osvetlil vlogo parlamentov v tem procesu. Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je izbruh pandemije označil kot dejavnik, ki razkriva in pospešuje obstoječe trende in ranljivosti. Ob tem je poudaril, da smo tako soočeni z razmerami, ki jih močno določata konflikt vrednot in interesov. Opozoril je tudi, da zaradi globalnih izzivov in poslabšanja varnostnega okolja potrebuje EU več odprtosti za širitev in integracijo ter izpostavil širitev EU kot geopolitično vprašanje, ki zahteva vso našo pozornost.

Glavna govorca otvoritvenega srečanja sta bila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Predsednica Metsola je uvodoma čestitala Sloveniji in slovenskemu parlamentu za izjemno uspešno predsedovanje Svetu EU. Poudarila je zavzemanje parlamentov EU za vladavino prava in parlamentarno demokracijo ter izrazila enotno podporo evropski perspektivi Ukrajine. Predsednik Pahor pa je evropske voditelje opozoril na odgovornost do negovanja evropske ideje miru, združevanja in sodelovanja ter kot ključen izziv in kot priložnost širitvene politike EU izpostavil soglasje o strategiji širitve.

Prvi dan srečanja so v okviru I. panela o Vlogi parlamentov v kriznih situacijah in krepitvi odpornosti za demokratično upravljanje govorili predsednica Kongresa poslancev Kraljevine Španije Meritxell Batet Lamaña, predsednik Poslanske zbornice Italijanske republike Roberto Fico in maršal Senata Republike Poljske Tomasz Grodzki.

Predsednica Meritxell Batet Lamaña je fizično prisotnost predstavnikov in njihovo interakcijo v parlamentih izpostavila kot ključno za medsebojno razumevanje, za usklajevanje različnih političnih stališč ter iskanje rešitev in doseganje soglasja. Predsednik Roberto Fico pa je poudaril pomembnost zagotavljanja delovanja nacionalnih parlamentov v kriznih situacijah in ob tem izpostavil solidarnost, povezovanje in konstruktivni dialog med državami članicami EU za uspešno spopadanje s skupnimi izzivi. Maršal Tomasz Grodzki je v luči aktualnih kriznih razmer v Ukrajini kot ključno izpostavil aktivno vlogo parlamentov pri zagotavljanju vladavine prava, svobode medijev, demokracije in spoštovanja temeljnih človekovih pravic, ki morajo obstati tudi v kriznih situacijah.

V razpravi so se udeleženci strinjali o pomembnosti neprekinjenega delovanja parlamentov ter enotnega odziva nacionalnih parlamentov držav članic EU v vseh kriznih situacijah.

Jutri se bo konferenca nadaljevala z aktualnim panelom na temo »Evropska unija kot garant stabilnosti, varnosti in blaginje v regiji (in širše).

https://parleu2021.si/en

 

Foto: Benjamin Beci/Fixmedia in Matija Sušnik/Državni zbor