Preskoči na glavno vsebino

Logistični kongres

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Čet, 28.03.2024 - 14:53

 

Portorož, 28. marec 2024 - Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je nagovoril udeležence Mednarodnega logističnega kongresa, ki je potekal pod sloganom Oskrbovalne verige v znanosti in praksi 2024.


V nagovoru je spomnil, da logistični kongres povezuje že 20 držav, s čimer je postal najpomembnejši kongres s področja oskrbovalnih verig v regiji in kot tak predstavlja odlično priložnost za izmenjavo znanj, dobrih praks, mreženje in odpiranje poslovnih priložnosti. Dejal je, da poseben izziv pred logistični sektor postavlja tudi nujnost zasledovanja ciljev zelenega prehoda ter obvezno poročanje o emisijah ogljika in prizadevanju za razogljičenje. Za doseganje trajnosti je po njegovem mnenju ključna predvidljivost poslovnega okolja, jasna strategija in ustrezni finančni mehanizmi, ki naj imajo prednost pred kaznovalno politiko.


»Logistika je ena izmed najbolj interdisciplinarnih dejavnosti. Poleg interne logistike, proizvodnje, logistike v podjetjih in zunanjega izvajanja logističnih storitev zajema tudi področje transporta in prometa s tem pa tudi področje prostorskega načrtovanja in umeščanja v prostor,« je poudaril in dodal, da veliko oviro predstavljajo počasni postopki umeščanja v prostor, pretirana birokratizacija in razpršenost pristojnosti po ministrstvih. Spomnil je, da bodo tudi za prilagoditev prometne infrastrukture na voljo evropska sredstva, a brez ustrezne strategije ne bodo dostopna.


Izpostavil je tudi nekaj dejavnosti Državnega sveta, med drugim posvet o tretji razvojni osi ter posvet Slovenija stoji na cestah, na katerem so se sodelujoči strinjali, da mora reševanje prometnih zastojev postati eden ključnih državnih razvojnih in infrastrukturnih projektov.


»Odgovor na nekatere izmed omenjenih izzivov, predvsem pospešitev ključnih infrastrukturnih projektov, v Državnem svetu vidimo v uveljavitvi druge ravni lokalne samouprave, pokrajin oziroma regij, za katero si Državni svet prizadeva že drugi mandat,« je spomnil in pojasnil, da bi regije kot vmesna stopnja upravljanja med državo in občinami zlasti z odločanjem o naložbah regionalnega pomena spodbudile skladen regionalni razvoj in prispevale k zmanjševanju ekonomskih, socialnih in teritorialnih razlik med posameznimi deli Slovenije, od česar bi zagotovo imel korist tudi logistični sektor.


Foto: Benjamin Beci/DS.
 

Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič stoji pri govornici in nagovarja udeležence kongresa. Pred njim je polna dvorana, za njim je projekcija s predstavitvijo govorca.