Preskoči na glavno vsebino

Mednarodna konferenca Dialogi o nevrodegenerativnih motnjah

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Čet, 06.06.2024 - 12:29

 

Ljubljana, 6. junij 2024 – Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je nagovoril zbrane na slavnostni otvoritvi mednarodne konference Dialogues in Neurodegenerative Disorders, ki je potekala v organizaciji Univerze v Ljubljani, Spominčice-Alzheimer Slovenija ter mednarodnih organizacij in evropskih projektov.


V nagovoru je poudaril, da se problematika konference dotika vseh nas, saj so nevrodegenerativne bolezni, ki jih laiki razumemo kot demenco ali motnje gibanja, med katerimi sta najpogostejši Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, vse pogostejše. Nevrogenerativne bolezni, za katere vzroka sicer še ne poznamo, v prvi vrsti močno otežijo življenja starejših, ki so bolj nagnjeni  k razvoju nevrodegenerativnih bolezni, in njihovih bližnjih. 


»Živimo v času, ko se svet spreminja hitreje kot kadarkoli. Vsakodnevno se razvijajo nove tehnološke rešitve, o katerih še leto ali dve nazaj nismo upali niti sanjati. Velik napredek na področju informacijskih tehnologij moramo v čim večji meri izkoristiti tudi na področju zgodnjega odkrivanja, preprečevanja in zdravljenja nevrodegenerativnih bolezni,« je poudaril Lotrič in pozval k ureditvi, ki bo omogočila, da bodo digitalne tehnologije in inovativne rešitve pri terapijah, ki predstavljajo pomemben del novih pristopov pri zagotavljanju boljšega zdravja, dostopne vsem pacientom kot del celostne obravnave.


Pozval je k ponovnemu premisleku o skupnih podatkovnih modelih za standardizacijo in  izmenjavo podatkov in izpostavil, da je na vrednosti temelječa zdravstvena obravnava, ki v središče postavlja pacienta, prava pot. »Digitalizacija zdravstva in učinkoviti, kakovostni registri, niso cilj, temveč orodje, s katerim lahko zmanjšamo stroške, prihranimo dragoceni čas, povežemo različne podatke in energijo usmerimo v celostno obravnavo vsakega posameznika. V kakovostno, dostopno in enakovredno obravnavo, ki si jo vsak zasluži,« je sklenil.


Foto: Benjamin Beci/DS.
 

Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič med nagovorom, stoji pri govornici, za njim je projekcijsko platno, na katerem se prikazuje prevod nagovora v angleški jezik.