Skip to main content

Okrogla miza Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Sre, 05.02.2020 - 20:32

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je 5. februarja 2020 na sedežu Gospodarske zbornice Slovenije udeležil in tudi aktivno sodeloval na okrogli mizi Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije na temo Pravice plačnikov davkov pri nas.

Na okrogli mizi, ki jo je priredila Zbornica davčnih svetovalcev Slovenije, so poleg predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce sodelovali še: predsednik Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije mag. Franc Derganc, odvetnica Tamara Kek, dr. Miha Šepec iz Mariborske pravne fakultete in davčni svetovalec Domen Romih. Spregovorili so o pomenu pravic davkoplačevalcev, o bolj poštenem davčnem sistemu in o predlogu kodeksa pravic plačnikov davkov v Republiki Sloveniji.

Predsednik DS Alojz Kovšca je v uvodnem nagovoru poudaril, da je uveljavljanje pravic davkoplačevalcev ključ do poštenega davčnega sistema. Predpostavlja se, da šele ob sprejetem kodeksu pravic plačnikov davkov vsi plačniki davkov in tudi servis države natančno vedo, katere pravice ima plačnik davkov v postopkih predaje svojega dela lastnine za skupno dobro, doseženi rezultati pri zbiranju davkov pa so s tem boljši. Ob tem je še izpostavil, da mora država poskrbeti za protikorupcijske ukrepe in odpravljati vzroke za sivo ekonomijo. To je tema, ki jo nekateri vztrajno pometajo pod preprogo.

Alojz Kovšca: "Dejstvo je, da je davčni sistem v Sloveniji preveč zapleten in da mu zlasti mali poslovni subjekti ne morejo slediti brez pomoči davčnih svetovalcev. Osebno me zanimajo rešitve, ki bi prinesle poenostavitve in življenjskost v normalno poslovno delovanje".