Skip to main content

Podelili plakete najzaslužnejšim prostovoljkam in prostovoljcem v letu 2021

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Tor, 20.09.2022 - 14:06

 

Ljubljana, 20. september 2022

V dvorani Državnega sveta so se poklonili prostovoljkam in prostovoljcem s tradicionalno slovesnostjo PODELITVE PLAKET NAJZASLUŽNEJŠIM PROSTOVOLJKAM IN PROSTOVOLJCEM - PROSTOVOLJCI 2021. To so: Marija Aleš, Janko Cerkvenik, Rojan Devetak, Andrej Fratnik, Ivan Gerjevič, Jože Globokar, Borut Kramer, Anka Onič, Janko Rožman, Vladimira Škof, Ana Ulčar, Marjeta Vodiškar in Lovsko dobrodelno združenje Diana.

Prostovoljstvo ima v Sloveniji bogato tradicijo, lahko bi neskromno rekli, da smo to prvino v Sloveniji razvili do potankosti in da nam moč te energije zavidajo drugi, bolj številčni narodi in države. Prostovoljstvo je vrednota, ki pomembno prispeva k družbeni blaginji, nas povezuje in zavezuje. Izbor najzaslužnejših je  izredno težka in odgovorna naloga, ki jo je opravila posebna komisija Državnega sveta. 

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je v svojem pozdravnem nagovoru poudaril: »… da se prav na podlagi prostovoljnega dela najzaslužnejših kot družba zavemo, da prvič, nismo sami -  ne v stiski, ne v nesreči, ne v revščini. In drugič, da smo kot povezana, solidarna in odgovorna družba vredni toliko, kot se počuti naš najšibkejši člen družine. Zakaj je to tako zelo pomembno? Mnogi menijo, da si z dobrimi deli najbolje tlakujemo pot svoje usode … Radi poudarimo, da sta s prostovoljnim delom vselej nagrajena dva, tisti, ki se razdaja, kot tisti, ki ga sprejema in potrebuje. V organiziranih oblikah prostovoljstva v Sloveniji se povezuje in mreži več sto tisoč prostovoljk in prostovoljcev. Prav vsi s svojim delom premikajo mejnike človeške humanitarnosti, solidarnosti in plemenitosti. Mnogi izmed njih se k temu zavežejo za vse svoje življenje, tako tudi mnogi letošnji nagrajenci.«. 

Podelitve so se udeležili številni državni svetniki in predlagatelji, za kulturni program pa so poskrbeli Anže Krevh, virtuoz na diatonični harmoniki, ter Pihalni kvintet Policijskega orkestra pod vodstvom Tjaše Bulajić.

Foto in video: Benjamin Beci/Fixmedia