Skip to main content

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se mudi na obisku v Češki republiki

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Sre, 14.09.2022 - 16:01

 

Praga, 13. – 15. september 2022

Namen obiska predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Alojza Kovšce v Češki republiki je krepitev političnih in kulturnih stikov s Češko republiko v Plečnikovem letu 2022. Obisk je namenjen tudi utrjevanju podobe Republike Slovenije kot srednjeevropske države.

Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca se je v okviru obiska sestal s pandanom, predsednikom senata Češke republike Milošem Vystrčilom. V ospredju pogovor s češkim sogovornikom so, poleg dvostranskega sodelovanja, tudi aktualne evropske in mednarodne teme. Izpostavljeno je tesno sodelovanje na področju kulture.

V sredo zvečer, 14. septembra 2022, se je predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca udeležil slovesnosti v počastitev češko-slovenskih kulturnih odnosov. Slovesnost je potekala v Praškem gradu, častna pokrovitelja  sta bila slovenski in češki predsednik, Borut Pahor in Miloš Zeman.

Na slovesnosti je uprava Praškega gradu podelila nagrade Jožeta Plečnika za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju arhitekture, gradbeništva in varstva arhitekturne dediščine za leto 2022. Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca je prejemnik nagrade Jožeta Plečnika 2022 za njegov prispevek k razvoju slovensko – čeških odnosov.

Foto: Zofija Hafner/Državni svet