Preskoči na glavno vsebino

Predstavitev poročila Sektorja IKT v državah Pobude Tri morja

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Čet, 16.11.2023 - 14:48

 

Ljubljana, 16. november 2023 – Predstavitev poročila Sektorja IKT v državah Pobude Tri morja je potekala na skupni seji Komisije za mednarodne odnose in evropske zadeve (23. seja) in Komisije za gospodarstvo, obrt, turizem in finance (13. seja). Predstavil ga je predsednik Združenja Digitalna Poljska in predstavnik digitalne koalicije Srednje in Vzhodne Evrope Michal Kanownik.


Dogodka sta se udeležila tudi veleposlanik Republike Poljske v Republiki Sloveniji Krzysztof Olendzki in predsednik Državnega sveta Marko Lotrič, ki sta uvodoma nagovorila zbrane.


Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je v nagovoru Pobudo Tri morja ocenil za pobudo, ki »prerašča v pomembno platformo gospodarskega sodelovanja, usmerjeno v povezovanje in spodbujanje trajnostnega razvoja, si prizadeva izboljšati prometno povezljivost med severom in jugom Evrope ter med vzhodom in zahodom – poleg krepitve transportne infrastrukture si prizadeva tudi za digitalno povezanost in različne projekte energetske diverzifikacije, ki naj bi države naredili bolj energetsko neodvisne«. Dodal je, da pomemben segment pobude predstavlja tudi krepitev kohezivnosti, enotnosti EU in ohranjanje dobrih transatlantskih odnosov. Poudaril je, da je potencial za gospodarski razvoj in digitalni preboj Srednje in Jugovzhodne Evrope velik in da ocenil, da je izmenjava dobrih praks v regiji, sodelovanje in vzajemna pomoč izredno pomembna, saj lahko omogoči »da celotna regija ne le ostane v koraku s časom, temveč tudi naredi preboj«. Izvedba strateško pomembnih projektov v regiji po njegovem mnenju lahko pozitivno vpliva na gospodarsko zmožnost in razvoj ter kvaliteto življenja prebivalcev posameznih držav članic.


Veleposlanik Republike Poljske v Republiki Sloveniji Krzysztof Olendzki se je predstavnikom Državnega sveta zahvalil za priložnost in dodal, da se zaveda pomembne vloge Državnega sveta in zavezanosti državnih svetnic in svetnikov za razvoj Slovenije in celotne Evropske unije. Dejal je, da številke dokazujejo, da se je gospodarstvo držav Srednje Evrope izredno hitro razvijalo in se še razvija ter se približuje Zahodnoevropskim državam. To je mogoče zahvaljujoč sodelovanju in tudi izredno sposobnim kadrom na tem območju. Boljša povezljivost – tako transportna kot mehkejša oblika povezljivosti, digitalna, pri kateri je treba velik poudarek dati kibernetski varnosti – omogoča nadaljnji razvoj gospodarstva, tudi malih in srednje velikih podjetij.


Predsednik Združenja Digitalna Poljska Michal Kanownik je v svoji predstavitvi poudaril pomen kibernetske varnosti, pri kateri ne govorimo zgolj o vojaških tematikah, temveč se mora vsaka ustanova učinkovito zaščititi, tako javna uprava, kot podjetja in vsak posamezni državljan. Kot združenje so pred nekaj leti sprožili posebno pobudo, neformalno združenje Koalicija IKT (nacionalna trgovinska združenja iz različnih držav v okviru regije Pobude Treh morij), katere namen je izražati skupno razumevanje potreb in biti skupen glas gospodarstev v odnosu do nacionalnih vlad in vodstva EU.


Predstavnik Združenja ZIT v okviru Gospodarske zbornice Slovenije Nenad Šutanovac  je predstavil prednosti za Slovenijo kot majhno državo pri okrepljenem sodelovanju v sektorju IKT v okviru regije. Posebej je izpostavil področji podatkov in umetne inteligence. Glede nacionalnih posebnosti je izpostavil razkorak med potrebami po IT strokovnjaki in dejanskim stanjem na trgu dela.


Tudi državni svetniki, ki so sodelovali v razpravi, so se strinjali, da bi morala država v prihodnje nameniti več pozornosti in podpore pridobivanju ustreznih kadrov, predvsem med mladimi. 

Foto: Benjamin Beci/Fixmedia.