Preskoči na glavno vsebino

Projektu Združenih rastočih knjig se je pridružila Republika Kosovo

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Tor, 11.06.2024 - 15:16

 

Ljubljana, 11. junij 2024 - Ob kipcu Deklice z rastočo knjigo v Severnem ljubljanskem parku v Župančičevi jami med Navjem in Železno cesto je potekal slovesni kulturni dogodek ob 17. širitvi Združenih rastočih knjig sveta. Projektu Rastoča knjiga se je pridružila Republika Kosovo s pesnikom Alijem Podrimjo, katerega delo in življenje sta neločljivo povezana z desetletji gibanja za neodvisnost Kosova. Portal Združenih rastočih knjig sveta se je razširil s pesmijo »Jaz, sin tvoj, Kosovo,« ki jo je v slovenski jezik prevedel Nikollë Berishaj.


Zbrane so nagovorili predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič, veleposlanik Republike Kosovo v Sloveniji Nj. Eks. Valdet Sadiku in podžupan Mestne občine Ljubljana Aleš Čerin. 


Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je v slavnostnem nagovoru izpostavil, da k »Združenim rastočim knjigam sveta pristopa država, s katero nas povezujejo številne zgodovinske, politične, gospodarske in kulturne vezi. Slovenija je Kosovo priznala leta 2008, danes pa naša država kot iskrena in trdna podpornica krepitve evropske prihodnosti regije, podpira integracijo Kosova v evropsko družino enakopravnih narodov«. Spomnil je na krhkost mednarodnih odnosov in ocenil, da je evropska pot Republike Kosova ključna za mir, stabilnost in prihodnji razvoj celotne regije in Evropske unije. »Kot posamezniki se zavedamo, da ne moremo sami preprečiti vojn, a skupaj lahko veliko naredimo za vsakdanji mir – za več strpnosti med ljudmi, več strpnosti do drugačnih, za več sodelovanja in sožitja med generacijami, za več osebnega miru, pozitivne komunikacije, za obvladovanje negativnih sil, ki lahko privedejo h grobim dejanjem in agresivnosti,« je dejal in dodal, da je eno od sporočil Rastoče knjige prizadevanje za mir, sožitje, strpnost in spoštovanje – vrednote, ki jih narodi lahko udejanjamo zgolj z razumevanjem in spodbujanjem različnosti in enkratnosti.


Dogodek, ki ga je vodila in povezovala predsednica Društva Rastoča knjiga mag. Marijana Kolenko, sta s svojo prisotnostjo počastila soprog predsednice Republike Slovenije dr. Aleš Musar in soprog kosovske predsednice gospod Prindon S. Sandri.


V kulturnem programu je sodelovala glasbena skupina Kulturnega društva Albancev Migjeni. 


Častni pokrovitelj projekta je Državni svet Republike Slovenije. Slovesni dogodek sta omogočila Mestna občina Ljubljana in Veleposlaništvo Republike Kosovo v Ljubljani.


Avtor fotografij: Benjamin Beci/DS.
 

Predsednik Državnega sveta nagovarja zbrane, častni gostje stojijo v prvi vrsti pod šotorom.