Preskoči na glavno vsebino

Slovesnost ob 30-letnici Skupnosti starih mest v Republiki Sloveniji

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Tor, 28.11.2023 - 13:02

 

Škofja Loka, 28. november 2023 – Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič je nagovoril zbrane na slovesnosti ob 30-letnici Skupnosti starih mest v Republiki Sloveniji, ki je bila ustanovljena v Piranu 14. oktobra 1993, na pobudo županov Pirana, Ptuja, Škofje Loke. V času nastanka nove države so se župani soočali s podobnimi izzivi: kako ohraniti stara mestna jedra z bogato kulturno dediščino, ki je bila potrebna prenove, ob pomanjkanju sredstev in popolni odsotnosti ustrezne zakonodaje in prostorskega načrtovanja.  


V nagovoru je predsednik DS RS izpostavil, da je ustanovitev Skupnosti starih mest navdahnilo podobno vizionarsko zavedanje, kot osamosvojitev Slovenije. »Tako kot so se nedolgo pred tem ključni akterji  - ne glede na različnost pogledov na takratno politično krajino, na različna občutja in izkustva povezana s polpreteklo zgodovino - poenotili in omogočili, da so sanje po samostojni državi, ki so stoletja tlele v srcih naših rojakov, postale resničnost, tako so župani treh občin začeli plemenito zgodbo, ki je brez dvoma prispevala k ohranitvi bogate kulturne dediščine, na katero smo upravičeno ponosni. Sodelovanje posameznikov, ki so lastne parcialne interese potisnili na stran z namenom doseganja višjega cilja v dobrobit vseh državljank in državljanov, je bilo tisto, ki nas je pripeljalo do dneva državnosti. In sodelovanje županov je bilo tisto, ki je omogočilo, da so stara mestna jedra živa, da so se stavbe in obeležja ohranila in da so zagotovljeni ugodni pogoji za bivanje občank in občanov«.


Dejal je, da gre za še en dokaz, da skupaj zmoremo velike reči in spomnil, da so pred nami še mnogi zahtevni izzivi: »Kako izpeljati zeleni prehod in digitalizacijo, preprečiti nadaljnje ogrevanje ozračja in zaostritev podnebnih sprememb, hkrati pa ohraniti konkurenčnost gospodarstva, prehransko varnost, preprečiti energetsko revščino in zagotoviti kakovostno življenje slehernika? Kako ohraniti kulturno dediščino in zaščititi naše temeljne vrednote, ostati to, kar smo, v luči vse večje globalne povezanosti? Kako nenazadnje glede na vedno nove varnostne grožnje, ki jih povzročajo vremenske ujme, vojaški nemiri, okrepljene nedovoljene migracije in teroristična ogroženost pa tudi vse bolj sofisticirani kibernetski napadi državljankam in državljanom zagotoviti varnost, družbi kot celoti pa napredek?«. 


Vse te izzive bomo zmogli ustrezno nasloviti le povezani, z vključevanjem in sodelovanjem vseh, ki lahko prispevajo na kakršenkoli način, je sklenil.


Foto: Benjamin Beci/Fixmedia.