Preskoči na glavno vsebino

Slovesnost ob 32-letnici neodvisnosti Republike Slovenije in dnevu državnosti v Zgornji Ložnici

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Sob, 01.07.2023 - 15:17

 

Zgornja Ložnica, 1. julij 2023 – Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je bil slavnostni govornik na slovesnosti ob 32-letnici neodvisnosti Slovenije in 25. juniju, dnevu državnosti ter v počastitev zavzetja vojaškega skladišča na Zgornji Ložnici. Prireditve se je udeležil tudi državni svetnik Milan Ozimič.


Predsednik DS Marko Lotrič je v nagovoru izpostavil pomembno vlogo teritorialcev na območju Slovenske Bistrice in Zgornje Ložnice v času pred, med in po osamosvojitveni vojni. Tik pred osamosvojitveno vojno je bilo v vojašnici okoli 500 vojakov in častnikov Jugoslovanske ljudske armade, ki so med drugim varovali skladišče orožja in telekomunikacijski center na Boču. Prav zaradi strateškega pomena obojega je Teritorialna obramba v času priprav na osamosvojitev občinski štab v Slovenski Bistrici ohranila kot samostojen območni štab. »Mobilizacija na Bistriškem je bila skoraj stoodstotna, pripadnost in angažiranost posameznikov in civilistov pa izjemna in neomajna. Blokada vojašnice na Zgornji Ložnici je zagotovila, da ni prišlo do spopada in razdejanja mesta, da so ne nazadnje bili varni tudi okoliški kraji in mesta, saj je na tem območju JLA na 27 hektarjih hranila ogromne količine streliva in minsko-eksplozivnih sredstev. Ta dogodek pa je nedvomno tudi močno dvignil moralo osamosvojiteljem širom Slovenije,« je izpostavil Marko Lotrič ter spomnil, da je blokado skladišča in selitev orožja na manj dostopne lokacije izvajala četa pod poveljstvom gospoda Mirana Krušiča.


»Iz vaših krajev prihajata tudi brata Pučnik, Jože in Ivan, ki sta med bistvenimi in pomembnejšimi osebnostmi osamosvojitvenih prizadevanj. In če je vizionarstvo dr. Jožeta Pučnika odločilno prispevalo k uspešni osamosvojitvi, je pomemben tudi prispevek Ivana Pučnika, ki je v vlogi predsednika Skupščine občine Slovenska Bistrica s svojo modrostjo, pogajalsko spretnostjo in umirjenim delovanjem neposredno zaslužen, da so se v Slovenski Bistrici v času desetdnevne vojne in kasneje vojaške aktivnosti mirno in uspešno razpletle,« je izpostavil predsednik DS Marko Lotrič ter v nadaljevanju naštel največje dosežke mlade države Slovenije pa tudi nekatere izmed pomembnih izzivov, ki so še pred nami. 


Med nalogami, ki bodo terjale širok konsenz, je izpostavil uresničitev 143. člena Ustave Republike Slovenije, uvedbo pokrajin, iskanje ravnovesja med zasledovanjem okoljskih ciljev in opolnomočenjem kmetijstva in gospodarstva, vprašanje energetske samozadostnosti in prehranske varnosti ter izzive povezane s spreminjajočo se demografsko sliko Slovenije in starajočim se prebivalstvom ter upadanjem rodnosti.

Foto: Žan Zafošnik/ RIC Slovenska Bistrica