Preskoči na glavno vsebino

Srečanje predsednika Državnega sveta Republike Slovenije in predsednice Zveznega sveta Republike Avstrije

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Pet, 24.11.2023 - 11:16

 

Ljubljana, 24. november 2023Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič je sprejel predsednico Zveznega sveta Republike Avstrije mag. Claudio Arpa.


V delegaciji s strani Republike Slovenije sta bili poleg predsednika Državnega sveta med drugim državni svetnik Bojan Kekec, predsednik Komisije za mednarodne odnose in evropske zadeve, in sekretarka Državnega sveta Republike Slovenije mag. Monika Kirbiš Rojs. V delegaciji s strani Republike Avstrije sta bili poleg predsednice Zveznega sveta še veleposlanica Republike Avstrije v Republiki Sloveniji mag. Elisabeth Ellison-Kramer in vodja oddelka za EU in mednarodne zadeve, veleposlanica dr. Angelika Hable.


Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič in predsednica Zveznega sveta Republike Avstrije mag. Claudio Arpa sta po srečanju izrazila zadovoljstvo, da so odnosi med državama prijateljski, kar se odraža tudi v bilateralnih stikih, ki predstavljajo nadaljevanje rednega političnega dialoga med državama, tako na dvostranski kot na regionalni ravni.


Predsednik DS Marko Lotrič se je Republiki Avstriji zahvalil za vso pomoč in zgledno sodelovanje v času avgustovskih katastrofalnih poplav, ki so prizadele obe državi. »V luči aktualnih geopolitičnih razmer odločevalci v obeh državah pozornost namenjamo inflaciji, notranji varnosti, še posebej vezani na nedovoljene migracije in teroristično ogroženost po začetku spopadov med Hamasom in Izraelom. Živimo v zahtevnih časih, soočamo se z najpomembnejšim mednarodnim vprašanjem, vojno v Ukrajini, ki ogroža mir in stabilnost na evropski celini. V našem največjem interesu je, da se ta kriza reši. Na zunanjepolitičnem področju državi tako delita številne prioritete, najtesneje nas povezuje skupni interes za širitev Evropske unije na države Zahodnega Balkana. Pomembna prednostna tema so podnebne spremembe in varnost, ki si zaradi svoje kompleksnosti zasluži posebno pozornost, saj podnebne spremembe vplivajo na našo varnost, migracije in posledično tudi na slabšanje varnostnih razmer,« je dejal predsednik Državnega sveta. 


Predsednica Zveznega sveta Republike Avstrije mag. Claudia Arpa je poudarila, da so obsežne poplave in ekstremne vremenske razmere, ki so poleti 2023 prizadele Slovenijo in dele Avstrije, izpostavile pomen čezmejnega sodelovanja pri obvladovanju nesreč. »Globalne podnebne spremembe, učinki globalnega segrevanja in s tem povezani vremenski ekstremi se ne ustavijo na nobeni državni meji,« je dejala Arpa ter dodala, da so izkušnje ob poplavah pokazale nujnost skupnih ukrepov pomoči, zato je treba razmisliti o možnostih čezmejnih reševalnih in gasilskih operacij ter okrepiti sodelovanje pri obvladovanju nesreč. V povezavi s tem sta sogovornika tekom pogovora spregovorila o pobudi za sklenitev sporazuma o sodelovanju intervencijskih služb v primeru naravnih nesreč in drugih katastrof, ki jo je predlagalo avstrijsko veleposlaništvo. Predsednik Državnega sveta je pozdravil pobudo za sklenitev tovrstnega sporazuma, ki ji je Slovenija preliminarno naklonjena.
Nadalje je predsednica Zveznega sveta Republike Avstrije izpostavila pomen spodbujanja sodelovanja na področju zdravstva. S podporo Evropske unije, pa tudi dvostransko, med državama izmenjava že poteka. Z ustanavljanjem primarnih zdravstvenih centrov je Slovenija ubrala pot, po kateri se zgleduje tudi Avstrija. Predsednik Državnega sveta je ob tem povedal, da je Državni svet v tem tednu obiskal Koroško, kjer so župani v pogovorih med drugim izpostavili izzive na področju zdravstva, zlasti potrebo po izgradnji satelitskega urgentnega centra. »Satelitski urgentni centri, v krajih, kjer ni ustreznih cestnih povezav, rešujejo življenja,« je bil jasen.


Pomembna prednostna tema pogovora so bile migracije in posledično poslabšanje varnostnih razmer. Sogovornika sta se strinjala, da je glede na nadaljevanje močnih migracijskih tokov v Evropi sodelovanje obeh držav pri nadzoru meja znotraj EU nujno, cilj pa mora biti vrnitev v neoviran obmejni promet in nadaljevanje sodelovanja med državama na področju nedovoljenih migracij. Predsednica zveznega sveta je opozorila na potrebo po reformi azilnega in migracijskega sistema ter po nadaljnji okrepitvi sodelovanja v boju proti nedovoljenim migracijam. Ruska agresija na Ukrajino in Hamasov napad na Izrael sta znova poudarila vrednost miroljubnega in enotnega sodelovanja, zato so dobri medsosedski odnosi še toliko bolj pomembni, sta se strinjala. Tako Avstrija kot Slovenija bosta solidarni z Ukrajino, dokler bo potrebno, in se bosta še naprej zavzemali za humanitarno pomoč in mirno rešitev konflikta v Izraelu.


Predsednik Državnega sveta je tekom pogovora izpostavil tudi vprašanje položaja in uresničevanja pravic slovenske narodne manjšine v Avstriji, pri čemer je poudaril, da se zavzema za dosledno zaščito pravic slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem in Štajerskem kot so te določene v 7. členu avstrijske državne pogodbe.

Foto: Benjamin Beci/Fixmedia.