Preskoči na glavno vsebino

Srečanje predsednika Državnega sveta RS Marka Lotriča s predsednikom Republike Poljske Andrzejem Dudo

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Sre, 20.03.2024 - 18:43

 

Ljubljana, 20. marec 2024 - Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič z delegacijo, v kateri so bili s strani DS podpredsednik Državnega sveta Matjaž Švagan, državni svetnik, predsednik Komisije Državnega sveta za mednarodne odnose in evropske zadeve Bojan Kekec in sekretarka Državnega sveta dr. Monika Kirbiš Rojs, je sprejel predsednika Republike Poljske dr. Andrzeja Dudo z delegacijo, ki je na uradnem obisku v Republiki Sloveniji.


Uradni obisk potrjuje tradicionalno dobre in prijateljske odnose med državama, ki ju povezujejo skupne vrednote v okviru Evropske unije in zveze NATO. Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je izpostavil, da Slovenija vidi Poljsko kot pomembno partnerko, tako v bilateralnih kot multilateralnih okvirjih, sodelovanje je intenzivno tudi na regionalni ravni. Visokemu gostu se je ob tej priložnosti zahvalil za pomoč po katastrofalnih poplavah, ki so prizadele Slovenijo avgusta 2023, pomoč policistov v času migracijske krize 2015/2016 ter pri varovanju meje s Hrvaško 2021.


Kot uspešno sta sogovornika ocenila tudi gospodarsko, znanstveno, kulturno in drugo sodelovanje med državama. V letu 2022 in 2023 je bila Poljska 9. najpomembnejša zunanje-trgovinska partnerica Slovenije. Blagovna menjava med državama je v 2023 dosegla 2,68 mlrd EUR, kar predstavlja 9,3 % zmanjšanje v primerjavi z letom 2022. Slovenija je v letu 2023 na Poljsko izvozila za 1.345 mio EUR blaga, uvozila pa ga je za 1.333 mio EUR.


Sogovornika sta naslovila tudi spremenjene okoliščine in aktualne geopolitične razmere, nujnost nadaljevanja širitvenega procesa EU, nadaljnje pomoči Ukrajini in pomoči pri napredku v regiji Zahodnega Balkana. Strinjala sta se, da posebno skrb zahteva primeren odziv na slabšanje varnostnih razmer ter da je za zagotavljanje miru nujno zadostno vlaganje v obrambo, tudi v okviru zveze NATO.


Foto: Benjamin Beci/DS.