Preskoči na glavno vsebino

Srečanje predsednikov parlamentarnih odborov EU za evropske zadeve – COSAC

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Tor, 16.01.2024 - 09:03

 

Namur, 14. in 15. januar 2024 - Delegacija Državnega sveta v sestavi Bojan Kekec državni svetnik, predsednik Komisije za mednarodne odnose in evropske zadeve kot vodja delegacije, in Rok Šimenc, svetovalec v kabinetu predsednika DS, se je Namurju (Belgija) udeležila Srečanja predsednikov parlamentarnih odborov EU za evropske zadeve – COSAC, ki je potekala v okviru belgijskega predsedovanja Svetu EU.


Na srečanju so predsedniki obravnavali tri panele, in sicer: prioritete belgijskega predsedovanja Svetu EU, socialne pravice in socialna varnost ter širitev EU ter vpliv širitve na prihodnost Evropske unije.


Med prioritetami predsedovanja Svetu EU je Belgija predstavila šest prioritet:  zagovarjanje pravne države, demokracije in enotnosti; krepitev konkurenčnosti; prizadevanje za zeleni in pravični prehod; krepitev socialne in zdravstvene agende; zaščita ljudi in meja in spodbujanje globalne Evrope in njena promocija.
V razpravi v panelu o socialnih pravicah je bilo poudarjeno, da te pravice niso le pravice v ozkem pomenu besede temveč se dotikajo tudi zdravstva, energetike, stabilnosti ter vsega, kar vpliva na naše socialne pravice in kakovost življenja. V povezavi s socialno varnostjo sodelujoči poudarili, da ne sme prihajati do razlik med državami članicami, saj mora biti EU kot celota garant socialne varnosti, ki jo je treba zaščititi in podpirati z različnimi instrumenti. V okviru socialni pravic je treba nasloviti tudi demografijo in trg delovne sile.


V panelu o širitvi EU je beseda tekla o kandidatkah za članstvo v EU, ki jih je devet: Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Severna Makedonija, Srbija, Albanija, Moldavija, Turčija, Gruzija in Ukrajina, zato je pomembna strategija vključevanja in njihov vpliv na prihodnost Evropske unije. Razpravljavci so poudarili več vidikov začenši z varnostjo, socialno podporo in zaupanjem, tako držav članic kot držav kandidatk. Vsekakor ja pomembno, da kriterije države kandidatke tudi izpolnijo, saj morajo veljati enaka pravila tako za polnopravne članice kot za države, ki se skupnosti želijo priključiti. Poudarili so, da je projekt EU tudi mirovni projekt in da širitev zagotavlja tudi mir v Evropi, hkrati pa bi širitev krepila konkurenčnost evropske skupnosti.


Foto: Rok Šimenc/DS.