Preskoči na glavno vsebino

Srečanje s kmeti in evropskim poslancem Francem Bogovičem v okviru Cvetnega sejma

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Pet, 22.03.2024 - 12:31

 

Slovenska Bistrica, 22. marec 2024 – Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič, sekretarka Državnega sveta dr. Monika Kirbiš Rojs in državni svetnik Anton Medved so se udeležili srečanja s kmeti in evropskim poslancem Francem Bogovičem, ki ga je v okviru Cvetnega sejma gostil župan Občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar.


Ob tej priložnosti je predsednik Državnega sveta Marko Lotrič uvodoma nagovoril zbrane. V nagovoru je izrazil zadovoljstvo, da so kmetje tako v preteklosti kot tudi v sedanjosti v Državnem svetu imeli odločne zagovornike. »Prav zaradi teh odločnih posameznikov, ki v stičišče različnih družbenih interesov in civilne družbe vstopajo podkrepljeni z znanjem in bogatimi izkušnjami, se v Državnem svetu zavedamo pomena ohranjanja in spodbujanja kmetijstva s ciljem doseganja višje samooskrbe in s tem prehranske varnosti,« je poudaril in povzel dejavnosti Državnega sveta na področju kmetijstva. »Zavedamo se, da bo samo z ustrezno kmetijsko politiko slovensko podeželje ostalo poseljeno, obdelano in zanimivo za mlade družine in prevzemnike kmetij, da bodo nadaljevali z vzdrževanjem kulturne krajine in pridelavo hrane,« je dejal in nadalje spregovoril o pomenu kmetijstva in podeželja za preživetje naroda in obstoj Slovenije ter doprinos k narodni identiteti. 


V nadaljevanju je spregovoril tudi o prizadevanju Državnega sveta za uveljavitev druge ravni lokalne samouprave, pokrajin oziroma regij. »Prepričan sem, da brez uveljavitve te ustavne določbe Slovenija izgublja pomemben razvojni potencial. V Državnem svetu verjamemo, da bi ustanovitev pokrajin bistveno izboljšala kakovost bivanja državljank in državljanov na celotnem območju Slovenije,« je dejal in izpostavil nekatere naloge, ki bi jih pokrajine lahko učinkovito opravljale, med drugim urejanje vodotokov in umeščanje v prostor.


Sledila je predstavitev evropskega poslanca Franca Bogoviča povezana z aktualno problematiko na področju kmetijske politike v Evropski uniji in Republiki Sloveniji nato pa še pogovor z udeleženci, ki ga je moderirala dr. Monika Kirbiš Rojs. V razpravi je nastopil tudi državni svetnik Anton Medved.


Sledil je ogled Cvetnega sejma, ki ga v Slovenski Bistrici tradicionalno prirejajo na cvetni petek. 

Foto: Benjamin Beci/DS.
 

Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič med nagovorom. Pri mizi sedita sekretarka DS dr. Monika Kirbiš Rojs in Eu poslanec Franc Bogovič.  Pred njimi sedijo udeleženci posveta.