Skip to main content

Želimo si čim bolj natančno oceno finančnih posledic ustanovitve pokrajin

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Čet, 02.07.2020 - 16:07

Proces priprave pokrajinske zakonodaje, ki poteka pod okriljem Državnega sveta, ne glede na izredne razmere zaradi pandemije Covid 19, teče nemoteno. Smo v sklepnem delu, ki pa je zelo zahteven, je v imenu strokovne skupine poudaril njen vodja dr. Boštjan Brezovnik. Na delovnem srečanju so se sestali člani strokovne skupine in predstavniki ministrstev z namenom, da se natančno določi parametre, kakšne bodo finančne posledice prenosa pristojnosti in nalog z države in lokalne samouprave na pokrajine.

Spomnimo, da je proces na pobudo asociacij lokalnih skupnosti predsednik republike Borut Pahor zaupal Državnemu svetu. Ta je svoje delo zastavil v več fazah. V prvi fazi smo poleg teritorialne členitve prečesali kar 157 zakonov s tega področja in natančno opredelili pristojnosti in naloge. V drugi fazi pa smo si zastavili  v dialogu z ministrstvi natančno določiti finančne parametre. Kako uspešno izvesti fiskalno decentralizacijo, to je bila rdeča nit današnjega delovnega sestanka z resornimi ministrstvi.

Šele ko bomo imeli natančno oceno finančnih posledic, bomo lahko napovedali, kakšen je lahko obseg financiranja pokrajin in za to bomo dialog z ministrstvi vodili še bolj podrobno, je izpostavil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Za uspeh tega projekta je pomembno, da dobimo ustrezne realne ocene financiranja, zato bomo pripravili nujno potrebne dopolnitve. Proces priprave pokrajinske zakonodaje, ki poteka pod okriljem Državnega sveta, ne glede na izredne razmere zaradi pandemije Covid 19 teče nemoteno. Smo v sklepnem delu, ki pa je zelo zahteven, je v imenu strokovne skupine poudaril njen vodja dr. Boštjan Brezovnik. Na delovnem srečanju so se sestali člani strokovne skupine in predstavniki ministrstev z namenom, da se natančno določi parametre, kakšne bodo finančne posledice prenosa pristojnosti in nalog z države in lokalne samouprave na pokrajine.

Foto: Patricija Šašek

Ob tej priložnosti je izšel tudi tematski zbornik, ki si ga lahko ogledate TUKAJ.